Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

MBO Basisopleiding Onderwijsassistent

 • E-learning

MBO Onderwijsassistent studeren in deeltijd? Ervaar FlexibelStuderen® van NTI! Je kan op elk moment beginnen met jouw basisopleiding.

Heb je interesse in het beroep van onderwijsassistent, maar niet direct de mogelijkheid om een verplichte stage te doorlopen en een opleiding van 2 of 3 jaar te volgen? Dan is de mbo basisopleiding Onderwijsassistent van het NTI MBO-College een uitstekende keuze voor jou. In slechts 6 maanden leer je de belangrijkste theorie die een onderwijsassistent moet kennen. Schrijf je nu in en start morgen al!

Beschrijving

Wil je werken in het onderwijs?

Heb je interesse in het beroep van onderwijsassistent, maar niet direct de mogelijkheid om een verplichte stage te doorlopen en een opleiding van 2 of 3 jaar te volgen? Dan is de mbo basisopleiding Onderwijsassistent van het NTI MBO-College een uitstekende keuze voor jou. In slechts 6 maanden leer je de belangrijkste theorie die een onderwijsassistent moet kennen. Schrijf je nu in en start morgen al!

Waarom een mbo basisopleiding?

Als je al werkt en in korte tijd meer verdieping wilt geven aan je baan, is een mbo basisopleiding ideaal voor jou. Tijdens deze opleiding hoef je namelijk geen stage te lopen. Ook is een mbo basisopleiding een uitkomst als je erachter wilt komen of een vakgebied je aantrekt. Tijdens deze opleiding leg je een klein aantal examens af waarvoor je vrijstelling kunt krijgen als je daarna doorgaat met de volledige mbo-opleiding. De voordelen van een mbo basisopleiding zijn:

 • Je ontvangt een NTI-diploma;
 • Je kunt de opleiding binnen 6 maanden afronden;
 • Je hoeft geen stage te lopen;
 • Het lesgeld voor een basisopleiding is lager dan voor een mbo-opleiding.

Inhoud

Wat leer ik?

De mbo basisopleiding behandelt een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding Onderwijsassistent. Als onderwijsassistent ondersteun je in overleg met de leraar bij allerlei taken. Je hebt daarbij je eigen verantwoordelijkheden. Je neemt bijvoorbeeld toetsen af bij kinderen en je begeleidt de groep om zelfstandig te leren werken. Goed kunnen observeren en begeleiden is hierbij een belangrijke taak en één van de onderwerpen van deze basisopleiding. Ook verdiep je je in pedagogiek, didactiek (de manier van onderwijs geven) en communicatie met kinderen en ouders.

Wat leer je?

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Basisopleiding Onderwijsassistent 7051 Studieprogramma
 • Pedagogiek voor de onderwijsassistent

  Deze module gaat over de basiskennis met betrekking tot de pedagogiek. Onderwerpen die behandeld worden zijn bijvoorbeeld ontwikkelingspsychologie en veel voorkomende gedragsproblematieken, maar ook inzicht het eigen handelen als onderwijsassistent komt aan bod. Met behulp van e-learning en theorie ga je aan de slag met deze onderwerpen.

 • Onderwijsprocessen didactiek & pedagogie

  Deze module gaat over de verschillende onderwijsprocessen die plaatsvinden in en om de klas. Daarnaast leer je wat over de ontwikkeling van kinderen en hoe je dit kunt stimuleren. Tot slot leer je wat didactiek is en hoe je dit kunt inzetten.

 • Startmodule

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert goed plannen en je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Toelating

Je hebt geen vooropleiding nodig

Voor de mbo basisopleiding Onderwijsassistent heb je geen vooropleiding nodig. Je hoeft ook geen stage te lopen.

LINK: Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo basisopleiding die bij je past is niet gemakkelijk. De studieadviseurs van het NTI kunnen je daarbij helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities 
 • je droombaan 
 • je vooropleiding 
 • je persoonlijke situatie

Diploma uitreiking

Examens van de mbo basisopleiding Onderwijsassistent

Tijdens de mbo basisopleiding Onderwijsassistent leg je theorie-examens af.

Digitale examens volgens de nieuwste mbo-norm

Het NTI MBO-college biedt de MBO Basisopleiding Onderwijsassistent aan volgens de nieuwste mbo-norm. Dat betekent dat voor deze basisopleiding nieuwe examens zijn gemaakt. De examens worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de MBO Basisopleiding Onderwijsassistent. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een NTI-diploma

Deze opleiding is een onderdeel uit een erkende mbo-opleiding van het NTI MBO-College. Wanneer je alle theorie-examens succesvol hebt afgerond ontvang je een diploma van NTI. Een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!