Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma BCM en crisismanagement

 • E-learning

Crisissituaties vormen een reële bedreiging. Leer nu hoe de crisisbestendigheid van een organisatie kan worden vergroot met de opleiding BCM en crisismanagement

Het coronavirus, cybercrime: elke organisatie loopt veiligheidsrisico’s en kan met een crisissituatie te maken krijgen. Wil jij inzicht krijgen in de aanpak en beheersing van mogelijke crisissituaties en calamiteiten? Volg dan het HBO-programma BCM en crisismanagement.Deze korte opleiding gaat in op alle aspecten van BCM en crisismanagement. Zo leer je onder meer risico’s analyseren en vertalen naar scenario’s en de mogelijke impact. Je leert over de rol van de organisatiestructuur en communicatie in de verschillende fasen van een crisis én welke stappen ondernomen moeten worden in het belang van de bedrijfscontinuïteit. Ook krijg je inzicht in de verschillen en overeenkomsten van de crisisaanpak bij de overheid en bedrijven.Na afloop heb je alle kennis in huis om de crisisbestendigheid van organisaties te vergroten en de impact van een crisis op de continuïteit van deze organisaties te beheersen.

In het kort

Elke organisatie loopt veiligheidsrisico’s en kan met een crisissituatie te maken krijgen. Denk aan cybercrime en de coronapandemie. Zo’n crisissituatie vraagt om een integrale crisisaanpak op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Zowel binnen de eigen organisatie als in samenwerking met stakeholders en ketenpartners. Wil jij inzicht krijgen in de aanpak en beheersing van mogelijke crisissituaties en calamiteiten? Volg dan het HBO-programma BCM en crisismanagement.

Deze korte opleiding gaat in op alle aspecten van BCM en crisismanagement. Zo leer je onder meer risico’s analyseren en vertalen naar scenario’s en de mogelijke impact. Je leert over de rol van de organisatiestructuur en communicatie in de verschillende fasen van een crisis én welke stappen ondernomen moeten worden in het belang van de bedrijfscontinuïteit. Ook krijg je inzicht in de verschillen en overeenkomsten van de crisisaanpak bij de overheid en bedrijven. Je past de opgedane kennis meteen toe in realistische praktijksituaties voor een optimaal leerrendement.

Na afloop heb je alle kennis in huis om de crisisbestendigheid van organisaties te vergroten en de impact van een crisis op de continuïteit en reputatie van deze organisaties te beheersen.

Daarom kies je voor het HBO-programma BCM en crisismanagement
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
 • In korte tijd aantoonbare kennis over de aanpak van crisissituaties op HBO-niveau.
 • Veelgevraagde kennis, waardevolle toevoeging op je cv.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de bacheloropleiding Security Management.

Doelgroep en toelating

Het HBO-programma BCM en crisismanagement is bestemd voor professionals die in het veiligheidsdomein actief zijn en verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit, zoals crisiscoördinators en veiligheidsadviseurs. De opleiding is daarnaast een aanrader voor managers en beleidsmedewerkers die zich willen voorbereiden op crisissituaties en kennis willen opdoen van ‘business continuity management' en crisismanagement.

Enige kennis op het gebied van risicomanagement, de werking van organisaties en de (publieke) veiligheidsketen is gewenst.

De opleiding

Deze opleiding bevat de module 'BCM en crisismanagement' uit de erkende HBO-bachelor Security Management en gaat in op actuele onderwerpen en koppelt de theorie direct aan de praktijk. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan Business Continuity, scenariodenken en casussen. Je leert onder meer crisisplannen opstellen en in werking zetten en ook leidinggeven in crisissituaties komt aan bod.

Onderwerpen die in de opleiding worden behandeld, zijn onder meer:

 • Kenmerken en fasen van een crisis
 • Risicoanalyse
 • Kwetsbaarheden bij organisaties
 • Effecten van een crisis
 • De rol van andere betrokkenen
 • Crisisbeheersing
 • Het crisisplan
 • Communicatie
 • Bedrijfcontinuïteit waarborgen
 • BCM-aanpak en PDCA-cyclus van Deming
 • Preventiemaatregelen
 • Crisismanagementplan evalueren en verbeteren
 • Maatschappelijke gevolgen
 • Mitigerende maatregelen

Examens en diploma

Het HBO-programma BCM en crisismanagement wordt afgesloten met een casus waarbij je een aantal opdrachten maakt. Hierin laat je zien dat je de opgedane kennis kunt toepassen in een realistische praktijksituatie en de gemaakte keuzes theoretisch kunt onderbouwen.

Je kunt deze opdrachten gewoon thuis maken wanneer jij er aan toe bent. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding van dit korte HBO-programma geeft recht op het diploma HBO-programma BCM en crisismanagement. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde modules, mits deze inhoudelijk overeenkomen.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan een thuisstudie sneller worden afgerond.

Studieduur: 2 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 2 x € 379,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 2 x € 69,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.