Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Kort MBO Ondersteuning bij sociale vraagstukken

 • E-learning

In de opleiding Kort MBO Ondersteuning bij sociale vraagstukken volg je drie modules uit de volledige MBO-opleiding. Geen stage, keuzedelen en algemene modules.

Als sociaal werker bied je ondersteuning en begeleiding aan mensen zodat ze op eigen kracht verder te kunnen. Denk aan ondersteuning bij rouw en verlies, multiproblematiek, juridische vraagstukken en schuldhulpverlening. Lijkt het je leuk om als sociaal werker aan de slag te gaan maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Ondersteuning bij sociale vraagstukken volg je drie vakspecifieke onderdelen uit een volledige MBO-opleiding. Je doet juridische kennis op en je leert meer over arbeidsrecht, sociale zekerheid en wet- en regelgeving. Verder leer je meer over verschillende benaderingsmethoden en -technieken zodat je cliënten op passende wijze kunt ondersteunen.Wil je na dit korte MBO-programma de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de gevolgde modules.

In het kort

Als sociaal werker bied je ondersteuning en begeleiding aan mensen zodat ze op eigen kracht verder te kunnen. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij rouw en verlies, multiproblematiek, juridische vraagstukken en schuldhulpverlening. Lijkt het je leuk om als sociaal werker aan de slag te gaan maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.

In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Ondersteuning bij sociale vraagstukken volg je drie vakspecifieke onderdelen uit een volledige MBO-opleiding. Je doet juridische kennis op en je leert meer over arbeidsrecht, sociale zekerheid en wet- en regelgeving. Verder leer je meer over verschillende benaderingsmethoden en -technieken zodat je cliënten op passende wijze kunt ondersteunen.

Met deze opleiding zet je een belangrijke stap naar een mooie loopbaan waarin je veel voor mensen kunt betekenen. Wil je na dit korte MBO-programma de volledige MBO-opleiding Sociaal werker volgen? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de gevolgde modules.

Daarom kies je voor de opleiding Kort MBO Ondersteuning bij sociale vraagstukken
 • Volg drie modules uit een erkende MBO-opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Inclusief lesmateriaal, geen extra kosten.
 • Geen vooropleiding nodig.
 • Goed te combineren met een baan en een druk leven.

Doelgroep en toelating

De opleiding Kort MBO Ondersteuning bij sociale vraagstukken is bestemd voor iedereen die kennis wil opdoen van het beroep sociaal werker maar (nog) geen volledige MBO-opleiding kan of wil volgen of nog geen stage kan lopen. In dit korte MBO-programma volg je alvast enkele vakspecifieke modules uit de volledige MBO-opleiding.

Een sociaal werker biedt ondersteuning en begeleiding aan verschillende doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van verslaafden, ouderen, mensen met schulden of gezinnen die begeleiding nodig hebben bij rouw en verlies. Als sociaal werker kun je aan de slag bij verschillende organisaties en instellingen. Bijvoorbeeld in de sociale dienstverlening, maatschappelijke opvang en dienstverlening, welzijn ouderen, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdhulpverlening of geestelijke gezondheidszorg.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

Je volgt in deze opleiding verschillende modules en doet veel vakkennis op. Je leert o.a. over specifieke communicatieve vaardigheden die je in het sociaal werk nodig hebt en hoe je cliënten kunt ondersteunen zodat ze op eigen kracht verder kunnen. Bovendien maak je kennis met een aantal specifieke ondersteuningsvragen.

Hieronder lees je wat je leert in de verschillende modules.

Communicatie en evaluatie

In deze praktijkgerichte module ontwikkel je zowel je algemene communicatieve vaardigheden als de specifieke communicatieve vaardigheden die je in het sociaal werk nodig hebt. Je leert bijvoorbeeld actief luisteren, feedback geven en ontvangen en verschillende soorten gesprekken voeren. Hoe voer je bijvoorbeeld een adviesgesprek, of een instructiegesprek? Ook is er aandacht voor motiverende gespreksvoering en voor omgaan met ongewenst of agressief gedrag. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor evaluatiemethoden en -technieken.

Ondersteuning en belangenbehartiging

Als sociaal werker ondersteun je cliënten om op eigen kracht verder te kunnen. Maar hoe doe je dat? En hoe behartig je de belangen van je cliënten? In deze module leer je o.a. over de kracht-gerichte benadering en de sociale netwerk-benadering en maak je kennis met methoden en technieken om je cliënten op passende wijze te ondersteunen. Ook is er aandacht voor het begeleiden van groepen en voor het gebruik van social media bij het begeleiden van cliënten.

Begeleiding bij specifieke problemen

In deze module maak je kennis met een aantal specifieke ondersteuningsvragen die meer kennis en vaardigheden vereisen. Zo leer je bijvoorbeeld over rouw en verlies, multiproblematiek, juridische vraagstukken en schuldhulpverlening. Je doet de kennis op die nodig is om ook in deze situaties je cliënt goed te kunnen ondersteunen. Zo doe je bijvoorbeeld juridische kennis op, leer je over arbeidsrecht, sociale zekerheid en wet- en regelgeving. Ook leer je bezwaarschriften opstellen.

Examens en diploma

De opleiding Kort MBO Ondersteuning bij sociale vraagstukken bestaat uit diverse modules die op verschillende manieren afgerond worden. Bijvoorbeeld met een flexibel examen of met een eindopdracht.

Steeds meer examens zijn flexibel en kunnen iedere werkdag worden afgelegd op 20 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er klaar voor bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het volledig afronden van dit korte MBO-programma ontvang je het LOI-diploma Kort MBO Ondersteuning bij sociale vraagstukken. Een waardevol bewijs waarmee je aantoont dat je alle vakkennis beheerst!

Wil je na deze opleiding verder leren? Kies dan voor de erkende MBO 4-opleiding Sociaal werker. Je kunt dan vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk gelijke modules. Kijk bij de volledige MBO-opleiding voor de actuele opleidingsinformatie en de toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, kan de opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 99,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 6 x € 39,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.