Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Grafisch ontwerpen

 • E-learning

In het korte HBO-programma Grafisch Ontwerpen leer je 5 maanden alles over het ontwerpproces, van briefing en concept tot eindpresentatie. Lees meer

Met het HBO-programma Grafisch Ontwerpen leer je vormgeven met verschillende Adobe programma's. In korte tijd maak je uitgebreid kennis met het ontwerpproces, van briefing tot eindproduct. Zo leer je bijvoorbeeld over visueel communiceren, de combinatie tekst en beeld, ruimtelijke vormen, typografie en fotografie. Ook leer je werken met de veelgebruikte grafische programma's Adobe Indesign en Adobe Illustrator. Bovendien is er aandacht voor brand design en het ontwerpen van merken. De opleiding is sterk praktijkgericht. Ontwerpen leer je immers het beste door het veel te doen. Daarom pas je de opgedane kennis meteen toe in uitdagende en inspirerende praktijkopdrachten.Kennis van grafische vormgeving komt van pas in vrijwel iedere communicatiefunctie. Of je nu zelf wilt ontwerpen of (beter) mee wilt kunnen praten over design-onderwerpen. Het diploma van deze opleiding vormt dan ook een waardevolle toevoeging op je cv.

In het kort

Ben je creatief, houd je van ontwerpen en heb je passie voor vorm en stijl? En zou je hier meer mee willen doen? Volg dan het korte HBO-programma Grafisch ontwerpen. Ook wanneer je in je functie vaak betrokken bent bij (het beoordelen van) ontwerpen, doe je met deze opleiding waardevolle kennis op.

In korte tijd maak je uitgebreid kennis met het ontwerpproces, van briefing tot eindproduct. Zo leer je bijvoorbeeld over visueel communiceren, de combinatie tekst en beeld, ruimtelijke vormen, typografie en fotografie. Ook leer je werken met de veelgebruikte grafische programma's Adobe Indesign en Adobe Illustrator. Bovendien is er aandacht voor brand design en het ontwerpen van merken. De opleiding Grafisch ontwerpen is sterk praktijkgericht. Ontwerpen leer je immers het beste door het veel te doen. Daarom pas je de opgedane kennis meteen toe in uitdagende en inspirerende praktijkopdrachten.

Kennis van grafische vormgeving komt van pas in vrijwel iedere communicatiefunctie. Of je nu zelf wilt ontwerpen of (beter) mee wilt kunnen praten over design-onderwerpen. Het diploma van deze opleiding vormt dan ook een waardevolle toevoeging op je cv.

Daarom kies je voor het HBO-programma Grafisch ontwerpen
 • In korte tijd aantoonbare kennis op HBO-niveau. 
 • Sluit naadloos aan op de meest actuele ontwikkelingen in de grafische media.
 • Studeer naar keuze thuis of klassikaal.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de volledige bacheloropleiding CMD.

Doelgroep en toelating

Ben je creatief en wil je goed leren werken met de belangrijkste Adobe programma's? Dan is het korte HBO-programma Grafisch ontwerpen een uitstekende keuze. Je leert een verhaal vertellen door middel van visuele creaties en moeiteloos werken met de veelgebruikte ontwerpprogramma's Adobe Indesign en Adobe Illustrator. Ook ontwikkel je alle vaardigheden die je als grafisch vormgever nodig hebt.

Deze opleiding is dan ook geschikt voor iedereen die serieus met ontwerpen bezig wil zijn. Bijvoorbeeld als je een carrière als Grafisch vormgever overweegt. Of wanneer je nu nog niet in de multimediabranche werkt, maar je wilt oriënteren op een carrièreswitch. De opleiding is bovendien geschikt voor iedereen die werkt of werkzaam wil zijn bij een uitgeverij of bureau op het gebied van marketing, communicatie, web en nieuwe media.

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO-niveau gewenst.

De opleiding

De opleiding biedt diepgaande kennis over vormgeven. Zo komt het volledige ontwerpproces aan bod, van briefing en concept tot eindpresentatie. Ook leer je alle ins en outs van de twee meest gebruikte DTP-programma’s in de grafische sector: Adobe InDesign en Adobe Illustrator. Je leert logo's ontwerpen, vectorbestanden maken, folders en brochures ontwerpen, typografie en visueel communiceren. Daarnaast is er aandacht voor brand design. Hoe wordt een merk ontworpen? Hoe kun je het succes van een merk meten en ten slotte hoe pas je een merk toe in een mediaproduct?

Examens en diploma

De opleiding wordt afgesloten met een flexibel examen van LOI Hogeschool en een aantal inzendopdrachten die je thuis kunt maken. Een flexibel examen houdt in dat het examen iedere werkdag kan worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd.

Kijk voor de examenkosten bij de tab Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding geeft recht op het diploma HBO-programma Grafisch ontwerpen. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding Communication and multimedia design worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde modules, mits deze inhoudelijk overeenkomen.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan een thuisstudie sneller worden afgerond.

Studieduur: 5 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 5 x € 349,00 Collegegeld klassikaal : 5 x € 379,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je zelf zorgt voor de benodigde Adobe-software. Houd hiervoor rekening met een uitgave van ongeveer € 25,- per applicatie per maand.

Examenkosten

Examengeld: 5 x € 69,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.