Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

MBO-basisopleiding Apothekersassistent

 • E-learning

Deze MBO-basisopleiding laat je in korte tijd kennismaken met het beroep. Studeer thuis of via LOI Klassikaal+. Schrijf je nu in!

Spreekt de gezondheidszorg je aan en lijkt het je leuk om te werken als apothekersassistent(e)? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Apothekersassistent. Je doet hierin belangrijke basiskennis op en komt erachter of een baan als apothekersassistent bij je past.In deze praktijkgerichte opleiding leer je o.a. over de werking van het menselijk lichaam, ziektebeelden en behandelmethodes en belangrijke wet- en regelgeving. Ook leer je medisch rekenen en verbeter je je communicatievaardigheden. Daarnaast krijg je een goed beeld van het beroep, de werkomgeving en de werkzaamheden van een apothekersassistent. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijkdag. Hier oefen je de vaardigheden die je in de praktijk nodig hebt.Er is veel vraag naar apothekersassistenten. Met deze basisopleiding zet je dan ook de eerste stap naar een mooie loopbaan. En wil je hierna alsnog de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de gevolgde modules.

In het kort

Spreekt de gezondheidszorg je aan en lijkt het je leuk om te werken als apothekersassistent(e)? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Apothekersassistent. Je doet hierin belangrijke basiskennis op én komt erachter of een baan als apothekersassistent bij je past.

In deze praktijkgerichte opleiding leer je o.a. over de werking van het menselijk lichaam, ziektebeelden en behandelmethodes en belangrijke wet- en regelgeving. Ook leer je medisch rekenen en verbeter je je communicatievaardigheden. Daarnaast krijg je een goed beeld van het beroep, de werkomgeving en de werkzaamheden van een apothekersassistent. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijkdag. Hier oefen je de vaardigheden die je in de praktijk nodig hebt.

Er is veel vraag naar apothekersassistenten. Met deze basisopleiding zet je dan ook de eerste stap naar een mooie loopbaan. En wil je hierna alsnog de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de gevolgde modules.

Daarom kies je voor de opleiding MBO-basisopleiding Apothekersassistent
 • Volg de 5 belangrijkste modules uit de volledige MBO-opleiding.
 • Inclusief lesmateriaal, geen extra kosten.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Goed te combineren met een baan en een druk leven.
 • Geen vooropleiding nodig.

Doelgroep en toelating

De MBO-basisopleiding Apothekersassistent is de ideale keuze voor iedereen die de basis wil leggen voor een functie als apothekersassistent. De opleiding is ook een goede keuze voor wie overweegt om de volledige MBO-opleiding te gaan volgen, maar eerst wil weten of het beroep echt iets voor hem is. Tot slot is de opleiding een aanrader als je (nog) geen stage kunt of wilt lopen.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

Je volgt in deze basisopleiding de belangrijkste opleidingsinhoudelijke modules uit de volledige MBO-opleiding:

Anatomie, fysiologie en pathologie

In deze module leer je over de bouw van het menselijk lichaam (anatomie) en werking van organen (fysiologie). Ook maak je kennis met de belangrijkste begrippen uit de pathologie (ziekteleer).

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het skelet, spieren en gewrichten, bloed en immunologie, circulatie, ademhaling, spijsvertering, het hormoonstelsel, de huid en zintuigen.

Medisch rekenen

De module medisch rekenen leert je de rekenvaardigheden die je in het werk als apothekersassistent nodig hebt. Zo leer je o.a. doseringen vaststellen, hoeveelheden omrekenen, schaalveranderingen toepassen en afleverhoeveelheden bepalen. 

Wet- en regelgeving

Je leert de wet- en regelgeving kennen die van belang is in een apotheek. Zo is er o.a. aandacht voor de Wet BIG, de geneesmiddelenwet, de opiumwet, zelfzorg – UA-standaarden, overheidsmaatregelen, zorgverzekeringen, de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling, kwaliteitszorg en Arbo.

Communicatie en sociale vaardigheden

Wie met mensen werkt, moet over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikken. Bijvoorbeeld om gesprekken te kunnen voeren met cliënten of patiënten of samen te werken met collega’s.

Deze module brengt je vaardigheden op het benodigde niveau. Zo is er o.a. aandacht voor actief luisteren, verbale en non-verbale communicatie, interculturele communicatie, beroepsgeheim en conflicthantering.

Inleiding farmacie

In deze module doe je de basiskennis op die nodig is om recepten op de juiste manier te kunnen interpreteren en medicijnen op een veilige manier te verstrekken. Zo leer je bijvoorbeeld over preventie en leefstijl, geneesmiddelen (zelfzorg en recepten), medicatieveiligheid, medicatiebewaking, bewaarcondities en toedieningsvormen.

Examens en diploma

De modules worden op verschillende manieren afgerond. Bijvoorbeeld met een (flexibel) LOI-examen of met een eindopdracht. Daarnaast moet je de verplichte praktijkdag hebben bijgewoond.

Steeds meer examens zijn flexibel en kunnen iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er klaar voor bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het volledig en succesvol afronden van deze basisopleiding ontvang je het LOI-diploma MBO-basisopleiding Apothekersassistent.

Wil je na deze basisopleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de volledige MBO-opleiding Apothekersassistent. Je kunt dan vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk gelijke modules. Kijk bij de volledige MBO-opleiding voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de opleiding afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 119,00 Lesgeld klassikaal : 6 x € 159,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 6 x € 39,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.