Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Pedagogiek

 • E-learning

HBO Programma Pedagogiek studeren in deeltijd? Begin wanneer je wilt met deze verkorte HBO opleiding bij NTI en haal een erkend diploma.

Wil jij inzicht krijgen in de sociale ontwikkeling van het kind? Wil je probleemsituaties leren signaleren en een preventieplan leren opzetten? Dan is het korte hbo-programma Pedagogiek van NTI iets voor jou! Je leert onder meer over pedagogische ideeën en praktijken en de wisselwerking hiertussen. In slechts 6 maanden tijd behaal jij een certificaat. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder en kom meer te weten over het korte hbo-programma Pedagogiek.

Beschrijving

Introductie in de Pedagogiek

Wil jij inzicht krijgen in de sociale ontwikkeling van het kind? Wil je probleemsituaties leren signaleren en een preventieplan leren opzetten? Dan is het korte hbo-programma Pedagogiek van NTI iets voor jou! Je leert onder meer over pedagogische ideeën en praktijken en de wisselwerking hiertussen. In slechts 6 maanden tijd behaal jij een certificaat. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder en kom meer te weten over het korte hbo-programma Pedagogiek.

Wat is een hbo-programma?

Kom jij in je werk of je dagelijkse leven kennis tekort over een bepaald onderwerp? Wil je je wel bijscholen en meer verdieping geven aan je werk, maar heb je geen mogelijkheid om een langdurige opleiding te volgen? Dan is een hbo-programma iets voor jou! Ook als je je aan het oriënteren bent om weer te studeren is een hbo-programma een goede mogelijkheid om eerst te ervaren hoe dit is. Binnen 3 tot 12 maanden verdiep je je in één thema. Na afloop ken jij de ins & outs én ontvang je een NTI-certificaat.

Is dit korte hbo-programma iets voor mij?

Het kort hbo-programma Pedagogiek geeft je een inleiding in de pedagogiek. Als jij geïnteresseerd bent in de geschiedenis van pedagogische ideeën en praktijken, de sociale ontwikkeling van het kind en het signaleren en voorkomen van problemen, dan past het kort hbo-programma Pedagogiek perfect bij jou.

Onderdeel van volledige HBO Bachelor

Dit korte hbo-programma is een onderdeel van de erkende HBO Bachelor Pedagogiek. Je bent dus verzekerd van erkende kwaliteit en kunt bovendien studiefinanciering krijgen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over bij de tab Studieduur & lesgeld.

Wat doet een pedagoog?

Tijdens het kort hbo-programma Pedagogiek maak jij kennis met het beroep van hbo-pedagoog. Een pedagoog houdt zich bezig met verschillende vraagstukken rondom kinderen en jongeren. Denk bijvoorbeeld aan: Welke maatregelen moeten worden getroffen als een kind achter loopt op ontwikkeling? Wat moet er gebeuren als een tiener wordt gepest via sociale media? En hoe kun je voorkomen dat een tiener in aanraking komt met criminaliteit? Een pedagoog helpt (mede)opvoeders in hun zoektocht naar wat nodig is voor het gezond en veilig ontwikkelen van het kind.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby's en gezinsleven.

NTI: Wat vind jij belangrijk?

Kies je voor NTI? Dan mag jij van ons het volgende verwachten:

 • Je ontvangt waardevolle certificaten
 • Je krijgt de beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Je krijgt persoonlijke begeleiding wanneer jij dat nodig hebt
 • Je hebt alles binnen handbereik met onze online leeromgeving
 • Je studeert waar en wanneer jij wilt: de regie ligt in jouw handen

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welk vak of welke vakken de opleiding bestaat.

HBO-programma Pedagogiek 4496 Studieprogramma Inleidende fase
 • Startmodule

  Je start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.

 • Inleiding in de pedagogiek

  In deze module maak je kennis met pedagogiek als vak en als wetenschap. Het is een wetenschap met eigen theorieën en methoden en een daarmee samenhangend begrippenkader, ofwel taal. In deze module leer je de taal van de pedagogen kennen en gebruiken. Je doet daarmee systematisch kennis op over kinderen, hun ontwikkeling en het opvoedingsproces dat plaatsvindt in opvoedingsrelaties.

 • Ontwikkelingspsychologie in de pedagogiek

  Deze module gaat over de sociale persoonlijkheidsontwikkeling die het verloop van de prenatale periode (conceptie tot geboorte), de babytijd (geboorte tot drie jaar), de peuter- en kleutertijd (drie tot zes jaar), de schooltijd (zes tot twaalf jaar) en de adolescentie (twaalf tot twintig jaar) bepalen. Ook is er specifieke aandacht voor de seksuele ontwikkeling.

 • Onderzoeken en rapporteren in de pedagogiek

  In deze module word je geleerd om een probleem te herkennen en te beschrijven, om doelen vast te stellen, om vakliteratuur te zoeken en te beschrijven en om een onderzoek op te zetten en uit te voeren. In deze module wordt zowel kwantitatief onderzoek als kwalitatief onderzoek besproken. Studenten voeren interviews uit. Aan de hand van de resultaten uit de interviews kunnen conclusies worden getrokken en aanbevelingen worden gedaan. Dit alles wordt vastgelegd in een onderzoeksrapport.

Wat leer ik?

Het kort hbo-programma Pedagogiek trapt af met de module Inleiding Pedagogiek. Deze module behandelt de geschiedenis van pedagogische ideeën en praktijken en de wisselwerking hiertussen. In de tweede module Signaleren en Preventie krijg je inzicht in persoonlijke en maatschappelijke verhoudingen, waardoor je sociaal agogische probleemsituaties leert te signaleren. In de module Sociale ontwikkeling van het kind staat het samenspel van de fysieke, cognitieve en sociale persoonlijkheidsontwikkeling centraal. Verder komen de theorieën en theoretici aan bod die een rol spelen in de ontwikkelingspsychologie.

Online leeromgeving

Bij NTI kun jij studeren op jouw moment, in een online leeromgeving. In deze afgeschermde omgeving heb je contact met je docenten en medestudenten. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Inclusief vakliteratuur

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Om te starten met het kort hbo-programma Pedagogiek heb je geen vooropleiding nodig. Wel dien je er rekening mee te houden dat deze opleiding op hbo-niveau gegeven wordt.

LINK: Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over het volgen van een hbo-programma? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Diploma uitreiking

Hoe rond ik de opleiding af?

Je sluit het hbo-programma Pedagogiek af met één paper en twee examens.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees meer over de digitale examens.

NTI-certificaat

Dit programma is onderdeel van een door de NVAO-erkende HBO Bacheloropleiding. Wanneer je het hbo-programma met voldoende resultaat hebt afgerond, ontvang je een certificaat van NTI.

Kan ik doorstuderen?

Heb je dit programma succesvol afgerond en wil je je verder verdiepen? Dan is de HBO Bachelor Pedagogiek van Hogeschool NTI een goede vervolgstap. Indien je voldoet aan de toelatingseisen van deze HBO Bachelor kun je een vrijstellingsverzoek indienen voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze bachelor.