Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO Module Opvoeden en Ouderschap - Virtual Classroom

 • Virtueel Klassikaal

Heb je interesse in opvoeding en ouderschap? Dit programma is interessant voor bijvoorbeeld jeugdwerkers, beleidsmedewerkers jeugdbeleid bij een gemeente, adviseurs voor onderwijsinstellingen en leerlingenbegeleiders in het voortgezet onderwijs.

In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en interactief, waardoor de les niet heel anders is dan normaal. Je kunt tijdens de les direct vragen stellen aan de docent, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten. Op deze manier kun je veilig vanuit huis studeren. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Je ontvangt duidelijke instructies over het inloggen en het gebruik en er is technische ondersteuning mochten er problemen zijn. Ieder kind is uniek, iedere ouder heeft eigen ideeën over opvoeden en elke opvoedingssituatie is anders. Het is niet voor iedereen even makkelijk om een kind een sterke basis mee te geven in zijn of haar ontwikkeling. Wil je meer kennis opdoen over opvoeding en ouderschap, zodat je ouders kunt helpen? Dan is dit korte HBO-programma iets voor jou. In dit programma leer je hoe je ouders kunt ondersteunen in de opvoeding en hoe je hen het zelfvertrouwen geeft dat zij hierbij nodig hebben.

Leerplan

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Gezin en ouderschap
 • Opvoedingsidealen en opvoedingsdoelen van ouders
 • Diverse gezinstypen en culturen
 • Opvoeden in onzekere tijden
 • Gezinspedagogiek

Opleidingskenmerk(en)

HBO-deelprogramma

Rooster

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 3 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 6 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Leerdoel(en)

In dit programma behandelen we de dagelijkse praktijk van ouderschap. Je krijgt zicht op het opvoedingsgedrag van ouders en de behoeften die zij hebben aan ondersteuning bij ontwikkelings- en opvoedingstaken. Ook bekijk je de maatschappelijke factoren die van invloed zijn op de opvoeding en ontwikkeling van het kind.

Gedurende het programma werk je aan opdrachten die je koppelt aan je eigen werkomgeving. Dat maakt het programma extra interessant en direct toepasbaar in de praktijk. Je wordt tijdens het programma ondersteund door ervaren docenten en actuele literatuur. Ook heb je toegang tot onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je alle relevante informatie rondom je studie en kun je communiceren met docenten en medestudenten.

Toelating

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.