Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

 • E-learning

Met de cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren – honden en katten haal je het wettelijk verplichte diploma voor houders van honden en katten.

De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten leidt op voor het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht bewijs voor iedereen die bedrijfsmatig (of in bewaring) honden en/of katten houdt. Deze cursus belicht alle kanten van het houden van Honden en katten. Hoe kun je de leefomgeving van een dier optimaal inrichten? Wat heeft een dier eigenlijk nodig? Wat is natuurlijk gedrag? En welke voeding heeft een dier nodig? Na afloop kun je met het Bewijs van Vakbekwaamheid aantonen dat je alles weet over het verzorgen en begeleiden van honden en/of katten.Deze cursus is volledig vernieuwd en voldoet aan de allernieuwste eisen. Je bent er dus van verzekerd dat de cursus 100% aansluit op de meest recente wensen vanuit het werkveld.

In het kort

De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten leidt op voor het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht bewijs voor iedereen die bedrijfsmatig (of in bewaring) honden en/of katten houdt. Deze cursus belicht alle kanten van het houden van Honden en katten. Hoe kun je de leefomgeving van een dier optimaal inrichten? Wat heeft een dier eigenlijk nodig? Wat is natuurlijk gedrag? En welke voeding heeft een dier nodig? Na afloop kun je met het Bewijs van Vakbekwaamheid aantonen dat je alles weet over het verzorgen en begeleiden van honden en/of katten.

Volg het nieuwste programma!

Deze cursus is volledig vernieuwd en voldoet aan de allernieuwste eisen. Je bent er dus van verzekerd dat de cursus 100% aansluit op de meest recente wensen vanuit het werkveld. Schrijf je nu in!

Daarom kies je voor de cursus Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten
 • Zeer praktijkgerichte cursus.
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
 • Inclusief lesmateriaal, geen extra kosten.
 • Officieel erkend diploma.
 • Inclusief stage bij dierenarts en erkend dierenasiel of dierenpension.

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende MBO‑opleiding.

Doelgroep en toelating

De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten is voor iedereen die aan de eisen van het Besluit van Houders van Dieren wil voldoen. En voor iedereen die vanuit een beroepsmatig karakter honden en/of katten wil gaan houden of in bewaring wil gaan houden (dierenwinkel, pension of asiel). Bijvoorbeeld voor handelaren, (hobby)fokkers en ondernemers/verkopers. Na het volgen van deze cursus voldoe je aan alle richtlijnen en eisen die de overheid heeft vastgesteld. Met het diploma toon je aan alles te weten over het verzorgen en begeleiden van deze dieren.

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten.

De cursus

De cursus leert je alles wat je moet weten om op een goede en verantwoorde manier te zorgen voor honden en katten. Zo leer je o.a. over huisvesting, gedrag, gezondheid en voeding.  De cursus bestaat uit een theoriedeel en een stage waarin je de opgedane kennis in de praktijk brengt. Onderstaande modules komen uitgebreid aan bod.

(Natuurlijke) leefomgeving, gedrag en socialisatie

Om dieren op de juiste manier te kunnen houden en verzorgen, is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over de (natuurlijke) leefomgeving en het gedrag van dieren. Daarom leer je in dit onderdeel hoe de natuurlijke leefomgeving van honden en katten er uit ziet en hoe je hier bij het huisvesten rekening mee kunt houden. Ook leer je natuurlijk gedrag van honden en katten herkennen en benoemen. Belangrijke kennis om je klanten goed te kunnen adviseren.

Belangrijke lichamelijke kenmerken en processen

Je leert de belangrijkste uitwendige en inwendige hoofdkenmerken van honden en katten en de bijbehorende lichaamsprocessen benoemen. Ook leer je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de dieren. Zo leer je o.a. over het skelet, de schedel, de wervelkolom, de huid en huidbedekking.

De basis van (dier)voeding

Goede voeding is ook voor dierenwelzijn ontzettend belangrijk. In dit onderdeel leer je wat in verschillende situaties goed voer is, uit welke bestanddelen dit is opgebouwd en wat het lichaam met deze bestanddelen doet. Hoe wordt voeding verteerd? En wat is de rol van enzymen, mineralen, spoorelementen en vitamines? Ook maak je in dit deel kennis met dieetvoeding voor honden en katten. Je leert welke soorten dieetvoeding er zijn, hoe deze werken en in welke situaties het wordt voorgeschreven.

Examens en diploma

Het examen bestaat uit een inzendopgave per onderdeel. Hierin laat je zien dat je de opgedane kennis kunt toepassen in een realistische praktijksituatie en de gemaakte keuzes theoretisch kunt onderbouwen. Je kunt deze opdracht gewoon thuis maken wanneer jij er aan toe bent. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Als de examens met goed gevolg zijn afgelegd, ontvang je het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht diploma voor houders van honden en/of katten.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 139,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 6 x € 19,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.