Juridisch medewerker Bezwaar en Beroep Sociaal Domein

  • Category sociaal domein
  • Region utrecht
  • opleidingsniveau hbo wo
  • remoteId 9026993

Over de functie

De belangrijkste rol van de juridisch medewerker is de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures in het sociaal domein. Daarnaast geef je gevraagd en ongevraagd adviezen ter verbetering van de kwaliteit van de uitvoering. De wetgeving kun je moeiteloos toepassen. Hierdoor ben je ook vertegenwoordiger in bezwaarzaken. Je stelt hiervoor pleitnota’s en verweerschriften op.

Je bent in staat om collega’s op een positieve en constructieve manier feedback te geven. Als gevolg van je bevindingen in de juridische procedures herken je knelpunten in de uitvoering, signaleert deze en draagt verbeterpunten aan bij je collega’s in de uitvoering. Hiermee draag je bij aan de verhoging van de kwaliteit van de uitvoering.

Als juridisch medewerker binnen het sociale domein toets je primaire besluiten in het kader van de Participatiewet, Schuldhulpverlening, de WMO en de Jeugdwet. Je vertegenwoordigt het college in bezwaar- en beroepsprocedures, je voert verweer en woont hoorzittingen bij om een toelichting te geven op het beleid. Daarnaast adviseer je collega’s in de primaire besluitvorming. Tevens ondersteun je, in samenwerking met je collega’s, jaarlijks de interne controle op de uitvoeringsprocessen van het sociaal domein.

Het team Kwaliteit en Control heeft een nadrukkelijke rol in het ondersteunen van andere teams bij het verbeteren van hun processen overeenkomstig de LEAN-methodiek. Naast de juridische componenten in je functie, welke de hoofdzaak betreffen, bied je daarom ook ondersteuning aan het team op het gebied van procesregistratie en de vastlegging hiervan in het procesmanagementsysteem.

Functie eisen

- HBO werk- en denkniveau, met een juridische achtergrond, bijvoorbeeld HBO Rechten of Sociaal Juridische dienstverlening
- 2 jaar werkervaring in een gelijksoortige functie
- kennis en ervaring op het gebied van bestuursrecht
- kennis en ervaring op het gebied van het sociaal domein is een pre
- kennis en inzicht in de bestuurlijke besluitvormingsprocessen en verhoudingen
- Kennis van procesmanagement is een pre

recruiter van de vacature

Anouk van Rooijen

recruiter van de vacature

Anouk van Rooijen