Sociotherapeut B

  • Category zorg-ggz
  • Region gelderland
  • opleidingsniveau hbo
  • remoteId 9025515

Over de functie

Als SPH'er of HBO-V'er kruip je in de rol van sociotherapeut B in een behandelcentrum voor kinderen tot en met 12 jaar. Hier wordt gespecialiseerde en op maat gemaakte behandeling aangeboden voor kinderen met autisme bij wie de ontwikkeling is vastgelopen. De behandeling richt zich op het opheffen van de stagnatie in de ontwikkeling van het kind en/of gezinssysteem, zodat er weer groei mogelijk is.
Er wordt gewerkt vanuit het ´één kind één plan principe´ en er wordt systeemgericht behandeld. Ook in die situaties waarin een kind tijdelijk klinisch behandeld moet worden is de insteek van de behandeling erop gericht om kind, ouders en broertjes en zusjes zo toe te rusten dat het kind zo snel mogelijk weer thuis kan gaan wonen. Onlosmakelijk verbonden met de integrale aanpak is het samenwerken met school en andere partners in de zorg. Voor het onderwijs wordt er nauw samengewerkt met Scholengemeenschap De Brouwerij, school voor speciaal onderwijs.
De behandelmethode die wordt gebruikt is Pivotal Response Treatment® (PRT). Deze methodiek richt zich op het stimuleren van kernvaardigheden, zoals ‘motivatie’ en ‘initiatief nemen’ door op een speelse manier in allerlei dagelijkse situaties leermomenten te creëren. Door deze kernvaardigheden bij kinderen met autisme te stimuleren gaan andere vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en spel, zich automatisch ontwikkelen. Aan de ouders/verzorgers wordt een cursus geboden om de principes van de PRT® te leren kennen en toe te leren passen.
Er zijn verschillende behandelteams. De indeling vindt plaats op basis van leeftijd en behandelintensiteit:
• Team voor jonge kinderen tot 5 jaar
• Team voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar
• Team voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar
• Team voor intensieve behandeling van kinderen tot 14 jaar
Elk behandelteam bestaat uit een psychiater, GZ-psychologen, maatschappelijk werker, gezinsbehandelaar, logopediste, sociotherapeuten, trainers en (vak)therapeuten.

De functie bedraagt 24 uur en deze komt vrij per 1 november. Duur: 6 maanden met zicht op verlenging.

Functie eisen

- Afgeronde opleiding SPH of HBO-V
- Werkervaring met cliënten met ASS
- Kennis van ontwikkelingspsychologie
- Als persoon: sterk, vastberaden, zelfstandig, zelfredzaam, durven te delen wat er speelt.

recruiter van de vacature

Lot Jansen

recruiter van de vacature

Lot Jansen