Zo pak je dat aan!

vrijdag 29 december 2017

Als het druk is op je werk, geeft een opgeruimd bureau rust en ruimte in je hoofd. Jij wil toch ook af van die dwarrelende memoblaadjes, koffiebekers, uitpuilende prullenbak, pennen zonder dop en vellen met aantekeningen…? Wie met een opgeruimd bureau het nieuwe jaar begint, maakt een vliegende start. Je hoeft namelijk niet meer lang naar documenten te zoeken en de aanblik van een fris opgeruimde werkplek alleen al, zorgt voor een zucht van verlichting in je hoofd. Zo is jouw bureau iedere dag op een slimme manier opgeruimd.

Onnodige dingen kunnen weg
Achter slot en grendel ermee met alle pennen en potloden. Je schrijft er toch maar met één, hooguit twee als je een extra kleurtje wilt gebruiken. By the way, pennen die niet meer schrijven: gewoon in de prullenbak.

Maskeer stroomkabels en snoeren
Deze staan rommelig op je bureau. Met kabelgoten, -geleiders of –binders werk je ze makkelijk weg. 

Hanteer de theorie van Jan des Bouvrie
Haal alles van en uit je bureau en vraag bij elk item: Heb ik het echt nodig? Twijfel je? Niet terugplaatsen.

Een vaste plek is goud waard (voor je rust en je tempo)
Geef alles wat er wél op je bureau mag of moet staan zoveel mogelijk een vaste plek. Wat je vaak nodig hebt, houd je binnen handbereik. Je doet jezelf een groot plezier als je jouw werkplek op de eerste plaats praktisch inricht en pas in tweede instantie aandacht geeft aan de esthetische waarde.

Documenten binnen handbereik
Hangmappen en ordners blijven verrekte handig. Zorg daarom dat je snel en logisch nieuwe mappen kunt ‘inrichten’ en van labels voorzien, zodat je ze ook later net zo rap weer te pakken hebt. Zet deze vervolgens neer op rolafstand van je bureaustoel.

Schrijfblokje bij de hand
Je voorkomt zo dat je belangrijke dingen vergeet en je maakt je hoofd vrij als je consequent opschrijft, wat je vandaag of deze week moet doen. Tijdens de dag zijn er altijd momenten dat je snel iets wilt noteren. Het is handig om je notities allemaal in hetzelfde schrijfblok te pennen.

Ordenen wordt een gewoonte voor je
Houd je werkplek bij en laat het niet verslonzen. Dat is veel efficiënter dan wanneer je aan het einde van de dag nog een keer alles moet opbergen. Maak van ordenen daarom een gewoonte, pak het steeds klein aan: ruim voortdurend op, wat je gebruikt hebt. 

Hoe ziet jouw werkplek eruit?
Stuur jouw foto (opgeruimd, slordig of vóór en na de opruiming) naar communicatie@maandag.nl en misschien word je wel beloond met een verrassingspakket van Maandag®.

 • vertel ...

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder