Is een mens gemaakt om 8 uur te werken?

maandag 27 november 2017

Nieuw Brits onderzoek meldt, dat we gemiddeld maar zo’n drie uur per dag écht werken. Kijken of je jezelf herkent?

Het onderzoek is een beetje oude wijn in nieuwe zakken. Het klinkt tamelijk heftig, maar verschillende studies in de afgelopen decennia hebben aangetoond, dat mensen zich maar voor een korte periode kunnen concentreren. Daarnaast zorgen de verschillende pauzes tijdens de werkdag ervoor dat je nooit aan 8 uur echte werktijd toekomt. We zijn er gewoonweg niet voor gemaakt om zo lang achter elkaar productief te zijn.

Slechte gewoontes
Op het onlineplatform Business Insider vertelt werkpsycholoog Ericsson, dat je mensen wel kunt dwingen zich langer te concentreren, maar dan ontwikkelen ze slechte gewoontes. “Werkgevers zouden veel meer profijt van hun werknemers kunnen hebben, wanneer zij maar 50 of 70 procent van hun huidige aantal uren zouden werken,” meent Ericsson. 

Van 8 naar 6 uur per dag
Eén van de bedrijven die hun werkdagen heeft ingekort is het Amerikaanse technologiebedrijf Treehouse. CEO Ryan Carson: “Het gaat niet om meer familie of vrije tijd, of minder werktijd, het gaat om een betere balans in je leven. Wij willen principieel goed voor onze werknemers zorgen, omdat iedereen daar baat bij heeft.”

Minder werken, (veel) meer doen
Stel dat we maar een paar uur per dag effectief werken, hoe krijgen we dan zoveel mogelijk gedaan in zo min mogelijk tijd? Volg dan deze tips: 

- Blok je tijd
Probeer niet te veel te doen op één dag. De kunst is om je taken te prioriteren en om je tijd te blokken per opdracht. Natuurlijk te beginnen met de belangrijkste taak

- Stop met onzin
Bekijk welk werk écht uitgevoerd moet worden en voorrang heeft en zeg tegen de rest van de taken ‘nee’.

- Stop met kletsen
Uit onderzoek blijkt dat kletsen de meeste tijd kost. Betekent dit, dat je in een muisstille ruimte moet werken? Nee, dat werkt ook niet. Maar zorg wel met je collega’s voor een omgeving, waarin je zonder veel afleiding geconcentreerd kunt werken.

- Maak je persoonlijke leven simpeler
Schrijf alles wat je doet op. Hoeveel water je hebt gedronken, hoeveel keren je hebt gesport, welke afspraken je hebt. Overzicht is inzicht en hierdoor creëer je je eigen voorsprong.

 • vertel ...
 • moet je zien
 • goed verhaal
 • in het nieuws
 • volgens mij

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder