Het verschil tussen coachen en managen

vrijdag 27 oktober 2017

Je hoort het steeds vaker: coachen is het nieuwe managen, maar wat is het verschil tussen die twee, en waarom zou je beter een coach kunnen zijn, dan een manager?

 “Zonder coach kan niemand een topprestatie leveren,” schreef tennisser André Agassi in zijn autobiografie Open. Topsporters begrijpen dit volgens hem instinctief, maar hij ziet ook steeds meer topmanagers fan worden van deze zienswijze.

Agassi: “Onder een coach krijg je meer vrijheid om jezelf te ontwikkelen en verantwoordelijkheden te nemen. Geen atleet of team heeft ooit iets bereikt zonder coaching. De coach heeft de strategie en de visie, waarmee hij de spelers ondersteunt om het beste uit zichzelf te halen.

Mooi.

Maar als je nu zelf wil gaan coachen in plaats van managen, hoe doe je dat dan?

Zorg dat mensen lekker kunnen werken
Zorg dat alle randvoorwaarden goed zijn geregeld, waardoor collega’s zich kunnen focussen op hun werk in plaats van gedoe.

Kom uit je comfortzone, je mag fouten maken 
Geef mensen vooral het vertrouwen en laat ze telkens net iets meer doen, dan waar ze verantwoordelijkheid voor dragen. Iets waarvan ze zelf al denken, ‘kan ik!’ Wie dat soort kansen regelmatig geeft, en ze uit hun comfortzone haalt, zorgt voor een enorme boost bij de werknemers als het slaagt.

Wees eerlijk
Als je de hulp van iemand nodig hebt, maar nog niet zeker bent of hij of zij de uitdaging aankan, vertel dat dan eerlijk. Tegelijkertijd is het de verantwoordelijkheid van de coach om collega’s het gevoel te geven er niet alleen voor te staan bij een nieuwe uitdaging.

Open vragen stellen, interesse tonen, echt luisteren (ook tussen de regels door)
Een leider vertelt niet wat medewerkers moeten doen, maar motiveert ze tot een eigen gekozen oplossing te komen. Dat begint bij het stellen van vragen. 

 • Wat denk je zelf?
 • Wat zou jij willen bereiken?
 • Waarom wil je het zo doen?

Zorg dat de juiste gesprekken plaatsvinden, zodat medewerkers mogen reflecteren op hun prestaties.

Zet je ego aan de zijlijn: bewust je mond houden
Erger je niet meteen als het niet lukt of denkt dat de ander niet zonder jouw hulp kan. Hou bewust je mond en luister naar wat de ander vertelt.

Je bent betrokken, dat is oprecht en speel je niet
Werk wordt ook in sterke mate bepaald door de thuissituatie. Als daar iets niet loopt, kun je als leidinggevende coach iemand al enorm steunen door te vragen of er iets aan de hand is.

 • vertel ...
 • moet je zien
 • goed verhaal
 • in het nieuws
 • volgens mij

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder