wees je eigen rechercheur.

vrijdag 6 oktober 2017

Zo goed als ‘goed’ klinkt, zo fout klinkt ‘fout’. Het laatste klinkt als een pets in je gezicht. Als schaamte, afkeuring of misschien wel afstraffing. Het nodigt in elk geval niet uit om er eens uitgebreid bij stil te staan. Jammer. Niks is namelijk leerzamer dan fouten maken. Mits je open staat voor kritiek en de wil hebt om ervan te leren. In dit stuk delen we een aantal inzichten uit de praktijk waarmee jij je voordeel kunt doen.

In een rivier zijn twee stappen nooit hetzelfde, is een oude wijsheid. Daarmee wordt het leven vergeleken met waden door een rivier. Wil je verder stroom op- of afwaarts komen? Je leert van elke stap die je zet. Ook de wankele of misplaatste. Fouten horen nu eenmaal bij het leven. Of je deze nu op je werk of thuis maakt, het is belangrijk om ze een positieve wending te geven. Hier zit overigens wel een addertje onder het gras. Een mens is namelijk geneigd om kritisch naar zichzelf te kijken. Zo straffen we onszelf makkelijk met woorden als: ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘dit is onhaalbaar voor mij’. Wanneer je deze kritiek omdraait naar een positief advies - ‘ik probeer het gewoon’ en ‘ik geef niet op’ - dan ontstaat er een heel andere sfeer. Een sfeer waarin je jezelf vooruithelpt en je de fouten letterlijk achter je kunt laten.

Verras jezelf!
Een mens is een gewoontedier; van nature gewend om de dingen op eenzelfde manier te doen. Echter, wie fouten maakt, doet er verstandig aan om open te staan voor een totaal andere aanpak. Er bestaat namelijk geen betere manier om van je fouten te leren dan met een rigoureuze aanpassing. Sterker nog; niks werkt zo motiverend als jezelf verrassen.

Hoe leer je (nog) meer van je fouten?
Probeer eens deze tip en denk altijd positief. Wees je eigen “rechercheur” en maak een overzicht van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de fout. Zet de feiten op een rij. Praat open met iedereen die hierbij betrokken was en noteer hun visie (géén verwijten, maar feiten). Hoe kan het voortaan beter? Durf het eens totaal anders aan te pakken en verander de werkwijze. Niet iedereen hoeft het daarmee eens te zijn. Hang daarom het volgende principe aan: als niemand bezwaar heeft, gaan we ervoor.

Andere manieren om te leren van je fouten:

 1. Stel je kwetsbaar op en laat je werk evalueren en bekritiseren
 2. Nooit dingen voor waar aannemen, zonder dat je erop doorvraagt
 3. Luisteren, observeren en studeren helpt
 4. Zorg dat je in een omgeving werkt, waar je fouten mag maken
 5. Blijf je blik verruimen, probeer het jezelf moeilijk te maken door voortdurend nieuwe uitdagingen te zoeken op je werk (en fouten te maken)
 6. Help anderen hun fouten oplossen, samen leer je er nog meer van
 7. Twijfel is goed. Wie alles zeker weet, maakt fouten. Of zoals Erasmus zei: Alleen een onnozel weet alles
 8. Fouten zetten je aan het denken en vergroten je aanpassingsvermogen 

Welke fout heb jij laatst gemaakt? Thuis of op je werk? Vier jouw blunder en deel wat je ervan geleerd hebt, zodat anderen er ook iets van kunnen opsteken. 

 • vertel ...
 • moet je zien
 • goed verhaal
 • in het nieuws
 • volgens mij
Fleur Buis

Geschreven door Fleur

Fleur werkt als Community Manager voor Maandag®. Fleur is altijd online. Met name op social media. Daar kan ze, ook voor Maandag®, haar creativiteit in kwijt.

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder