durf jezelf deze vraag te stellen.

maandag 18 september 2017

Wat bepaalt of je trots bent op je werk? Is dat een ‘hoger doel’? Plezier? Mooie momenten? Leuke collega’s? In deze blog gaan we na wat de succesfactoren zijn om nog meer voldoening uit je werk te halen.  

Gelukkig voor de klas?
In 2009 deed het Sociaal Cultureel Plan Bureau (SCP) onderzoek naar de mate waarop leraren trots zijn op hun vak. Driekwart van de leraren (76 procent) gaf aan trots te zijn op hun beroep en gelukkig voor de klas te staan. Iets meer dan de helft (50 procent) zou weer leraar worden. De omgang met leerlingen werd door driekwart (77 procent) van de docenten genoemd als een aantrekkelijk aspect van het werk. Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden noemde tevens de overdracht van vakkennis aan leerlingen een belangrijke factor voor de trots op hun werk. “Leraren staan redelijk tevreden voor de klas,” concludeert het SCP.

Stel jezelf de vraag
Op de site plezieropjewerk.nl beginnen ze letterlijk met de vraag: ‘Durf jij jezelf te vragen: ‘Ben ik trots op mijn werk? Vertel je op feestjes en aan onbekenden over je werk? En als je thuiskomt na een lange dag, vertel je dan aan je partner wat je hebt gedaan?’ Volgens de site heeft trots zijn op je werk hoofdzakelijk van doen met de mate waarin je je verbonden voelt met de organisatie. Sta je bijvoorbeeld achter het doel van de organisatie? En bieden de werkzaamheden je voldoende uitdaging? Want uiteindelijk draait werken om voldoening en zingeving. “Dat is niet altijd met feiten en argumenten te onderbouwen. Trots zijn is ook een gevoel. Om trots te kunnen zijn moet je werk ‘goed voelen’.”

Het ‘hogere doel’ van je werk
Hoe kun je in je eigen trots investeren? Bij Workzone, een bekroonde Britse site over werk, denken ze dat trots vooral begint bij jezelf. In een artikel met de kop ‘The lost art of taking pride in your work’ stelt schrijver Maison Piedfort dat trots worden op je werk start met de allesomvattende vraag: waarom? Piedfort: “Belangrijk is dat je echt nadenkt over de vraag: ‘Waarom doe je dit werk eigenlijk?’ Dat lijkt voor de hand te liggen, maar bijna niemand doet het.” Trots zijn gaat natuurlijk niet alleen over het werk dat je doet. Het gaat over jou als persoon. Tenslotte is wie je bent, bepalend voor of je iets aankunt en kunt uitblinken in je werk.

Geef jouw trots een boost
Kost het je moeite om trots te zijn op je eigen prestaties? Kom in de flow door jezelf regelmatig de vraag te stellen: ‘Waar ben ik trots op?’ schrijf vervolgens het antwoord op in een boekje en lees dit regelmatig terug. Vier goede prestaties – van klein tot groot –  en kijk af en toe terug naar waar je vandaan komt. Je zult beseffen hoeveel je bereikt hebt en voor je het weet, voel je je zo trots als een pauw.

 • vertel ...
 • goed verhaal
Fleur Buis

Geschreven door Fleur

Fleur werkt als Community Manager voor Maandag®. Fleur is altijd online. Met name op social media. Daar kan ze, ook voor Maandag®, haar creativiteit in kwijt.

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder