wanneer wordt het tijd voor een nieuwe baan?

maandag 14 augustus 2017

Iedereen heeft wel eens ups en downs op het werk. Je bent blij dat je werk hebt, maar toch knaagt er is. Je bent vaak humeurig en ervaart geen passie meer in je werk. Je verveelt je hebt al maandenlang van die dagen die niet voorbij lijken te gaan. Zo voelt het als je een bore-out hebt of er tegenaan zit. Wat doe je eraan?

Het verschil tussen een bore-out en burn-out
Het zit al een beetje in de naam opgesloten; de bore-out is het compleet verveelde broertje van de burn-out. Beiden leveren ongeveer dezelfde symptomen en klachten op. Bij een burn-out is de oorzaak een te hoge werkdruk en stress. Dat bij elkaar leidt vaak tot een combinatie van oververmoeidheid, lusteloosheid en overspannenheid. In feite, letterlijk, niet meer van de bank af kunnen komen. Bij de bore-out zorgen een gebrek aan uitdaging, desinteresse en verveling voor eenzelfde resultaat.

Hoe herken je een bore-out?
Anders dan bij een burn-out, waar de klap meestal in één keer komt, is de bore-out een langzaam groeiende verveling. Het sleept net zo lang aan totdat je geen energie meer uit je werk haalt. Vaak zijn dit signalen: je blijft als langste zitten, terwijl je hondsmoe bent en het liefst helemaal niet naar je werk was gekomen. Je voelt je waardeloos en het zelfvertrouwen neemt met de dag af. Sterker nog; je kunt er fysieke klachten van krijgen, zoals slapeloosheid, verminderde eetlust en hoofdpijn.

Onderneem actie
Als je dit leest en de signalen herkent, erken ze dan ook. Vraag je af waar je ontevredenheid vandaan komt en of ander werk zoeken een oplossing hiervoor is. Als je weet wat de oorzaak is, bekijk dan eerst of je de situatie kunt veranderen. Praat met je leidinggevende en vertel hem of haar hoe je je voelt.

Zet op een rijtje wat jou blij maakt, welke kwaliteiten en ambities je hebt en wat je belangrijk zouden vinden in een nieuwe baan. Vraag dit ook aan anderen. Zij bewonderen je vaak om dingen die jij volledig over het hoofd kunt zien. Wanneer je huidige werkomgeving geen andere mogelijkheden biedt, dan is het tijd om op zoek te gaan naar de baan die je echt graag wilt. 

Ben jij toe aan een nieuwe baan? En wil je aan het werk bij de overheid, in de zorg of het onderwijs? Zet meteen de eerste stap en bekijk onze vacatures of neem contact op met een vestiging in de buurt.

 • vertel ...

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder