helft van de werknemers

wil van baan veranderen.

maandag 7 augustus 2017

De communicatie tussen leidinggevende en jou kan beter, je vraagt al geruime tijd om een salarisverhoging (maar je krijgt het niet) of je hebt gewoon zin in een nieuw avontuur. Meer dan de helft van het aantal werknemers overweegt een andere baan. Wat zijn de meest genoemde redenen voor een aanstaand vertrek? 

Hoogleraar Aart Bontekoning (van de generatietheorie) stelt dat oudere werknemers verstikkend kunnen werken op een nieuwe generatie werknemers. Zij komen fris en vol van energie binnen, maar raken verstrikt in een web van (on)geschreven regels die het werk er niet leuker op maken. Zoals bureaucratie, ‘zo doen we dat hier niet’ en ellenlange vergaderingen. Toch staan deze drie punten niet in de top 5 van voornaamste redenen om op zoek te gaan naar een andere baas.

Die luiden namelijk als volgt:

 1. Met stip op 1; de bedrijfscultuur. Wat is de sfeer, hoe zijn de omgangsvormen, wat gebeurt er buiten werktijden, hoe ziet een werkdag er in de praktijk uit?
 2. Flexibele werktijden, leuke cursussen, meer vakantiedagen en een langer De secundaire arbeidsvoorwaarden zullen we maar zeggen. Wat zijn de extra’s die een inhoudelijk interessante baan nog mooier maken.
 3. The why of the company? Het waarom, oftewel het hogere doel, van de organisatie. Voor wie en wat werk je eigenlijk en met welk beoogd resultaat. Het is de werkhouding en mentaliteit die uit de mensen zelf komt en door iedereen begrepen wordt.
 4. Andere leidinggevende. Terwijl je misschien had gedacht zelf het werk beter te doen dan degene aan wie je nu moet rapporteren.
 5. Het gaat niet lekker met de organisatie. Er zijn bezuinigingen, contracten worden niet verlengd en er is zelfs sprake van een op handen zijnde reorganisatie. Je wilt weg voordat het te laat is.
 6. Geen salarisverhoging.
 7. De bestaande job biedt te weinig uitdaging en de kans is klein dat daar verandering in komt.
 8. Te veel bureaucratie en onvoldoende vrijheid en verantwoordelijkheid.

Soms zijn er specifieke zaken binnen een bepaalde beroepsgroep, die mensen de stuipen op het lijf jaagt en laat vertrekken. Zo was Silicon Valley volop in het nieuws met een aantal bedrijven waar een vrouwonvriendelijke sfeer heerst op de werkvloer. Het kostte zelfs de kop van Uber-CEO, Travis Kalanick, die zich in het openbaar seksistisch had uitgelaten.

 Bron onderzoek: RTL Z.

 • vertel ...
Fleur Buis

Geschreven door Fleur

Fleur werkt als Community Manager voor Maandag®. Fleur is altijd online. Met name op social media. Daar kan ze, ook voor Maandag®, haar creativiteit in kwijt.

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder