rituelen voor de topprestatie.

vrijdag 21 juli 2017

Dwangmatig, discipline of een mooi ritueel? Hoe het ook zij, zonder kunnen ze niet meer. Deze bekende professionals hebben een vast element (of zelfs ritme) in hun werk gebouwd om tot ontlading te komen op het moment waarop het moet gebeuren. Zo bereiden zij zich voor om een topprestatie neer te zetten. 

Richard Branson
Deze succesvolle ondernemer zweert bij een simpel notitieblokje. Zo vergeet hij niks en het bevrijdt hem elke dag van de ideeën die boven komen drijven.

Halina Reijn
Leert de teksten voor een toneelstuk buitenshuis (vaak in ‘koffietentjes’) uit haar hoofd. Haar eigen huis biedt te veel verleidingen om niet te gaan leren (‘zoals ramen lappen’). En elke avond, voordat ze opgaat, is ze als eerste in het theater. ‘Om te wennen’. Vlak voor ze opgaat draait ze in de kleedkamer de gangstarap van Dr. Dre, Lil Wayne of Nicki Minaj en eet een paar Rucola snoepjes.

Epke Zonderland
Luistert voor een wedstrijd rockmuziek, waaronder de bezwerende sounds van de Amerikaanse band The National. Vooral voor finales is het volgens Zonderland een uitkomst om je af te sluiten en niet te veel bezig te zijn met wat er om je heen gebeurt.

Jan Jaap van der Wal
Hoorde ooit uitleg over het verschil tussen klassieke muziek en jazz. Bij klassieke ben je de hele dag druk bezig met de voorbereidingen als je ’s avonds moet spelen, maar speel je jazz, dan is het simpel: je hoeft alleen maar zín te maken. Comedy is volgens Jan Jaap jazz: improviseren. ‘De show ontstaat op het toneel.’ 

Adèle
Voordat Adèle opgaat drinkt ze een kop thee uit haar eigen theemok. Die gaat mee naar ieder concert. Ook tijdens de optredens nipt ze er af en toe van.

 • vertel ...
Fleur Buis

Geschreven door Fleur

Fleur werkt als Community Manager voor Maandag®. Fleur is altijd online. Met name op social media. Daar kan ze, ook voor Maandag®, haar creativiteit in kwijt.

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder