praktische ideeën en verrassende invalshoeken om je voor te bereiden op het nieuwe schooljaar.

maandag 10 juli 2017

Ben jij iemand die zich weken (misschien wel maanden) van tevoren voorbereidt op het nieuwe schooljaar? Of doe je alles in de week voor de klas volstroomt? Elke docent houdt er een eigen voorbereiding op na. Hieronder staan een aantal praktische ideeën en verrassende invalshoeken voor de voorbereiding op het nieuwe schooljaar. Al zin in de eerste maandag van het leerjaar?

Respect in de klas
Meester Bart (www.facebook.com/meesterbartschrijft/), leraar op een middelbare school in Amsterdam Zuidoost en columnist in dagblad Trouw, heeft een tip voor de letterlijke start van het nieuwe schooljaar.

Hij stelt altijd een vaste vraag aan zijn klas: Hoe willen we dit jaar met elkaar omgaan? “Kinderen zeggen meteen dat ze respect heel belangrijk vinden. Voor hen betekent het dat je elkaar accepteert en dat je van elkaar en van elkaars spullen afblijft,” zegt Meester Bart op zijn blog. “In een klas met 26 tot 28 kinderen weten ze dat je niet allemaal hetzelfde bent en kunt zijn. Elk kind ziet er anders uit, praat anders en doet anders. Ze weten dat dit oké is. Iedereen mag er zijn. Er kunnen vriendschappen ontstaan, maar dat hoeft geen voorwaarde te zijn. Als ze elkaar maar in hun waarde laten. Een docent is verantwoordelijk voor het creëren van deze setting.”

Check onder- en bovenbouw
Op de blog van juf Linda (www.klasvanjuflinda.nl) kom je weer andere tips tegen. Zoals handige checklijstje om je klaar te stomen voor het nieuwe schooljaar. Linda vertelt op haar blog dat de lijstjes haar rust en houvast geven. Zo weet ze wat ze ‘allemaal al gedaan heeft en wat er nog moet gebeuren.’ Op de sectie back2school op haar blog vind je een grote lijst voor de onder- en bovenbouw. Dat gaat van de opstelling in het klaslokaal tot het klasmanagement.

Welke les was je grootste succes?
De website Onderwijs van Morgen neemt je mee in de wijze waarop je jouw lessen nog leuker, spannender en interessanter kunt samenstellen voor het nieuwe jaar. Dat vergt wel de nodige voorbereiding tijdens je vakantie. Je kunt alle leuke lesideeën die je gedurende het jaar hebt opgedaan in de steigers zetten voor daadwerkelijk lessen. Daarnaast doen ze de tip van de hand om je lessen van het afgelopen jaar cijfers te geven. “Welke les van het afgelopen jaar was een groot succes? En wanneer was het moeilijk om leerlingen bij de les te houden?” Door al die lessen te evalueren kun je de minder succesvolle lessen opwaarderen naar succesvolle uurtjes. Deze en meer tips vind je hier.

Hoe bereid jij jezelf voor op een nieuw schooljaar? Heb jij handige tips of ken jij andere blogs of websites waar je advies kun vinden over het voorbereiden op het nieuwe schooljaar? Deel het hieronder.

 

 • in het nieuws
 • vertel ...
Fleur Buis

Geschreven door Fleur

Fleur werkt als Community Manager voor Maandag®. Fleur is altijd online. Met name op social media. Daar kan ze, ook voor Maandag®, haar creativiteit in kwijt.

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder