van belegde boterham tot kroket.

maandag 26 juni 2017

Uit Brits onderzoek blijkt dat de productiviteit van mensen die hun lunch overslaan om drie uur ’s middags aanzienlijk daalt. Door die daling van de productiviteit verlies je maar liefs veertig minuten werktijd. Ondertussen houden Nederlanders graag de hand op de knip als ze tijdens hun werk lunchen. Waar Spanjaarden ruim zes euro uitgeven als ze tussen de middag een hapje eten, wordt er bij ons gemiddeld €2,63 besteed aan de lunch. 

Belegde boterham
In Nederland lunchen we nog het liefst met een belegde boterham. Daarna is fruit favoriet, gevolgd door warme snacks en soep. Zo'n 17 procent van de Nederlanders koopt de lunch in het bedrijfsrestaurant. Verreweg de meesten gaan voor de zelf gesmeerde bammetjes. Uit onderzoek van cateraar Eurest blijkt dat in veel andere Europese landen werknemers ook kiezen voor een sandwich. Daarentegen gaan Portugezen en Tsjechen voor kip en soep, terwijl Duitsers en Zweden de Italianen verrassend verslaan met hun voorkeur voor pasta.

28 minuten
Werknemers uit ons land nemen dus liever een broodtrommeltje mee van huis, dan dat ze buiten de deur eten of in de bedrijfskantine met collega’s hun lunch gebruiken. Ook blijken Nederlanders het meest gehaast te zijn als ze hun middagmaal nuttigen. De lunchpauze duurt bij ons slechts 28 minuten, waar ze in het zuiden van Europa een onderbreking van bijna een uur hebben. Verder blijkt ook dat iets minder dan de helft van de Nederlanders dagelijks een pauze neemt. Nergens anders gebeurt dat zo weinig, is de conclusie van cateraar Eurest.

Volgens het Voedingscentrum maakt het voor een mens niet uit of hij een half uur of een uur voor de lunch uittrekt. Als de rust maar wordt gepakt. Volgens de deskundigen binnen het instituut is het belangrijk om tijdens het middageten geen taak te doen die veel aandacht eist, zoals een rapport lezen. Verder blijkt dat - zoals je waarschijnlijk al verwacht - een lichte, gezonde lunch veel beter is dan een broodje kroket. Het kost volgens het instituut veel tijd en energie om deze zware kost te verteren, waardoor je minder energie over hebt voor je werk. Dus misschien af en toe eens kiezen voor de gezondere optie.

 • vertel ...
Fleur Buis

Geschreven door Fleur

Fleur werkt als Community Manager voor Maandag®. Fleur is altijd online. Met name op social media. Daar kan ze, ook voor Maandag®, haar creativiteit in kwijt.

lees meer over dit onderwerp:

 • jun 16
  Professional Nikki genomineerd voor leraar van het jaar

  leerlingen nomineren 

  nikki voor 

  onderwijsprijs.

  Geschreven door Kione op donderdag 2 juni 2016 Maandag® professional Nikki is een van de kanshebbers voor de titel Leraar van het Jaar Voortgezet Onderwijs. Wat is haar geheim als docent? lees verder
 • jul 16
  Professional Janet(jes) moet blijven
  Een handgeschreven brief aan de directrice en een heuse handtekeningenactie om hun juf Janet te laten blijven. Een fantastisch compliment. We vroegen Maandag® professional Janet naar haar ervaringen als docent in het speciaal onderwijs. lees verder
 • aug 16
  Professional Freek brengt cabaret in de klas

  lesgeven.

  daar zit muziek in.

  Geschreven door Kione op vrijdag 19 augustus 2016 Er was eens een docent Engels, genaamd Freek. Deze Maandag® professional heeft drie passies: lesgeven, de Engelse taal en cabaret. Voor de klas weet hij dit perfect te combineren. Hoe zo'n les Engels er dan uitziet, lees je hier. lees verder