met deze 6 tips krijg je

grip op de werkdruk.

maandag 22 mei 2017

Minder werkdruk, waardoor je meer én vooral beter werk aflevert. Dat zou het ideale vertrekpunt zijn voor elke baan. De werkelijkheid? Sommige mensen ervaren een hoge werkdruk. Dit kan invloed hebben op jouw plezier, creativiteit en effectiviteit in je werk. Maar hoe draai je de situatie om? En kun je met minder werk juist méér doen.

Natuurlijk is elke situatie is anders en ervaart iedereen werkdruk op een andere manier. In welke sector of vakgebied je ook werkzaam bent, deze 6 praktische tips helpen je om grip te krijgen op de werkdruk.

 1. Loop je achter de feiten aan? Neem het serieus

Als je te veel taken in te weinig tijd moet af krijgen of als de taken boven je niveau van vaardigheden en kennis uitstijgen, dan betekent dit dat je een te hoge werkdruk hebt. Daardoor krijg je je opdrachten niet af en loop je constant achter de feiten aan. Herken je dit? Ja!? Dan op naar stap 2.

 1. Op welke momenten vlieg je uit de bocht?

Waar ligt de oorzaak volgens jou? Kun je bijvoorbeeld moeilijk ‘nee’ zeggen? Of ligt het buiten je macht? Werkdruk heeft niet altijd te maken met een hoge werkbelasting. Het kan ook aan de werkomstandigheden of privésituatie liggen. Oriënteer je dus goed op eventuele achterliggende problemen. Vraag eens aan collega’s of zij die druk ook ervaren.

 1. Maak het bespreekbaar

Het is tijd om aan de bel te trekken wanneer je merkt dat je sneller gestrest raakt of niet meer de controle hebt over jouw eigen werkzaamheden. Wacht niet te lang als je merkt dat de druk te hoog wordt. Ga in dat geval op korte termijn met je werkgever om de tafel zitten en bespreek jouw ervaringen.

 1. Verzamel bewijslast

Probeer inzichtelijk te maken waarom je te veel werkdruk ervaart. Is het de hoeveelheid werk, het tempo waarin dingen af moeten of het niveau van de werkzaamheden? Welke taken zijn ‘te veel’? Met leidinggevende kun je vervolgens naar de lijst kijken om te zien of alles wel bij jou hoort te liggen. Je kunt eventueel zelf een voorstel hiervoor doen. Vraag aan je leidinggevende om tips. Hij of zij kan je vertellen hoe je het beste kunt omgaan met de werkzaamheden.

 1. Concreet actieplan

Bedenk bij welk takenpakket jouw werkdruk weer acceptabel wordt. Maak samen met jouw leidinggevende een plan van aanpak om de werkdruk te verminderen. Beschrijf de acties zo concreet en meetbaar mogelijk. Denk voor het gesprek goed na over mogelijke oplossingen. Natuurlijk mag je je leidinggevende ook vragen om daarover mee te denken.

 1. En nu?

Volg je het actieplan met daarin je nieuwe takenpakket? En heeft dit een positief effect op de werkdruk? Dan is dat goed nieuws! Maar wat doe je als de afspraken niet worden nagekomen? Ga nog een keer praten. Wees duidelijk over hoe het met je gaat en wat je van je leidinggevende nodig hebt om de werkdruk te verlagen. Zoek steun bij collega’s die met hetzelfde probleem te maken of ga een gesprek aan met de vertrouwenspersoon van jouw organisatie.

Aan de slag met de tips? Houd deze video in gedachten
Zes jonge meesters en juffen vertellen over werkdruk in het onderwijs. Wat is hun motivatie om het onderwijs in te gaan? En wat komt er naast lesgeven, nog meer bij kijken? In de video vertellen eerlijk over hun vak en de werkdruk die zij ervaren. Bekijk het fragment hieronder of lees het NOS artikel hier.

 • in het nieuws
 • moet je zien
Fleur Buis

Geschreven door Fleur

Fleur werkt als Community Manager voor Maandag®. Fleur is altijd online. Met name op social media. Daar kan ze, ook voor Maandag®, haar creativiteit in kwijt.

lees meer over dit onderwerp:

 • jul 16
  De Maandag® van Sharon - overheid

  de maandag van
  beleidsmedewerker sharon.

  Geschreven door Fleur op dinsdag 19 juli 2016 Maandag® professional Sharon wilde graag werkervaring opdoen bij een gemeente. Ze klopte aan bij Maandag® en is inmiddels gestart als Beleidsmedewerker Jeugd. Hoe werken bij Maandag® haar bevalt? Dat vertelt ze hier. lees verder
 • aug 16
  De Maandag® van Diana - onderwijs

  de maandag van
  docent diana.

  Geschreven door Fleur op donderdag 11 augustus 2016 Diana is docent Nederlands bij Maandag®. Na vele jaren in het onderwijs, vroeg ze zich af: is dit het nou? Maandag® bood haar de afwisseling waar ze naar op zoek was. Kijk en luister naar haar ervaringen. lees verder
 • mei 16
  De Maandag® van Ed - overheid

  de maandag van
  jurist ed.

  Geschreven door Fleur op dinsdag 31 mei 2016 Op vrijdag op gesprek en op dinsdag al beginnen. Die snelle manier van werken bevalt Ed, jurist handhaving kinderopvang, wel. Net als het directe contact met zijn werkgever. Hoe bevalt het deze Maandag® professional om gedetacheerd te worden? lees verder